12 Ocak 2014 Pazar

Kivinin Faydaları

Yeryüzünde insanların beslenme amacıylakullanmış oldukları birçok bitki türü bulunmaktadır. Bu bitkilerden elde edilen meyve ve sebzelerin,sağlık açısından oldukça önemli katkıları vardır. Kivi de, insan sağlığı açısından faydaları saymaklabitmeyen meyveler arasında yer almaktadır. Kivinin anavatanı Çin’in güneyinde yer alan “Yangste” adıverilen vadidir.
Kivi, dünyaya bu bölgeden yayılmıştır. Dünyaya yayılma zamanı ise, 1900’lü yılların hemenbaşlarında olmuştur. Yani kivi, dünya tarafından tarihsel süreç içerisinde bakıldığında oldukçayeni sayılabilecek bir dönemde tanınmaya başlanmıştır. Kiviyi sağlık bakımından oldukçadeğerli kılan etken ise, içeriğinde yer alan mineral ve de vitaminlerdir. Kivi, vitamin türlerinden özellikle A ve C vitamini bakımından oldukça zengindir. Yine bunun dışında, bu meyvenin yapısında E vitamini de bulunmaktadır.
kivi2
Kivi, vitamin bakımından zengin olarak gösterilenturunçgillerden 4-5 kat daha fazla vitamin oranınasahiptir. İnsan sağlığı açısından oldukça faydalı olan bu vitaminlerin dışında, kivi potasyum, kalsiyum, magnezyum ve de demir gibi minerallerbakımından da oldukça zengin bir meyvedir. Besleyici değer açısından bakıldığında ise, kivi bubakımdan yeterince zengindir. Öyle ki gündesadece 1 adet yenilen kivi, kişinin 1 günlük A ve de C vitamini ihtiyacını karşılamaya yetmektedir. Kivi meyvesi bu türden besin maddeleri içerirken, bu meyveyi bu denli değerli kılan en önemli maddeler ise, C vitamini, Beta Karoten ve de potasyum gibi maddelerdir. Kivi, pektin ve de flavonitler de içermektedir.
Kivinin Faydaları
kiv*Yapılan bilimsel araştırmalarla, kivinin özelliklegelişim çağındaki çocuklar için oldukça önemlietkilerinin olduğu saptanmıştır. 6-7 yaşcivarındaki çocuklarda, kivi solunum yollarıaçısından olumlu etkilere sahiptir. Yine bununyanında çocukların yaşamış olduğu nefes darlığı, burun akıntısı, hapşırma, kronik öksürük ve degece öksürüğü gibi sorunlara da kivi iyi gelmektedir. Öyle ki yapılan araştırmalar sonucu, yeterli miktarda kivi tüketen çocuklardaburun akıntısının %28, hapşırmanın %41, nefes darlığının %32, gece öksürüğünün %27 ve de kronik öksürüğün %25 oranında azaldığı tespit edilmiştir. Kivinin bu tür etkilere sahip olmasının en büyük nedeni ise, kivinin sahip olduğu flavonoitlerin olduğu söylenmektedir. Bu madde, özellikle de hücrede meydana gelen hasarı en aza indirgemedeoldukça etkilidir.
Kivinin faydalarından bahsedecek olursak;
*Kivinin yapısında bulunan pektin maddesinin de mucizevi özellikleri bulunmaktadır. Bu maddenin en önemli özelliği ise vücutta bulunan toksinleri temizleme olarak gösterilmektedir. Yine bunun yanında, pektinin kolestrole de olumlu etkileri bulunur. Petkin tarafından kötü yapıdaki kolesterol düşürülür, iyi yapıdaki kolesterol ise artırılır.
*Kivi, bünyesinde sahip olmuş olduğu bütün etken maddeler sayesinde bağışıklık sisteminigüçlendirerek, hastalıkların oluşma riskini en aza indirgemektedir.
*Kivinin yapısında bulunan bazı maddeler antimutajenik maddelerdir ve bu maddelerin en önemli özelliği kanseri önlemede yardımcı olmalarıdır.
*Kivinin faydaları ile ilgili birçok araştırma yapılmaktadır. Bu araştırmaların bir tanesi ise İskoçya’da yapılmıştır. İskoçya’da yapılan bu araştırmada gönüllü kişiler 3 hafta boyunca kivi tüketmişlerdir. 3 hafta sonunda ise bu kişilerde lenfosistlerde meydana gelen DNA zararının oldukça aza indiği tespit edilmiştir.
*Kivinin solunum yolu hastalıklarına iyileştirici etkisi bulunmaktadır. Özellikle de astım vede öksürük gibi sorunlara kivi iyi gelmektedir.
*Kivi, vücutta bulunan kılcal damarların yapısını güçlendirmektedir.
*Kivinin, kan inceltici etkisi bulunmaktadır. Bu etki sayesinde, kivi kanda yer alan yağ oranınıdüşürür ve de kan basıncını düzenlemede yardımcı olur.
Kivinin, insan sağlığına bu denli etkileri bulunmaktadır. Birçok hastalıkların engellenmesindeetkin rol oynayan kivi, yeterli miktarda tüketilmektedir. Yeterli orandan fazla kivi tüketimi, kişide alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder